Sommerhuse i Thurø

Sommerhus på Thurø - dejlig ferie i det sydfynske øhav

En dæmning forbinder den naturskønne ø Thurø med Svendborg. Her er det bedste fra to verdener. Naturen og roen på øen, og bylivet i charmerende Svendborg.

 

Generelt

Tidligere var Thurø et samfund, hvor søfarten spillede hovedrollen. Omkring år 1900 var over 100 skonnerter hjemmehørende på øen. Selvom den tid er forbi, er Thurø stadig et levende lokalsamfund, hvor sammenholdet er tæt og stærkt. Selve Thurø By er med lidt over 3000 indbyggere den næststørste i Svendborg Kommune. Den skønne natur på øen indbyder til vandre- og cykelture.

 

Stranden og naturen

På østsiden af Thurø ligger naturområdet Smørmosen, som har en god sandbadestrand, der ofte bliver kaldt den bedste i Svendborg-området. Stranden er børnevenlig med en badebro, og der er adgang til en stor legeplads.  Der er ligeledes en god badestrand ved Thurø Rev, som ligger i det sydøstlige hjørne af øen.

Det smukkeste naturområde på Thurø er Thurø Rev, hvor der blandt badegæster og græssende hest er et rigt plante- og fugleliv. For enden af revet, er der en smuk udsigt over Svendborgsund, Langeland og Tåsinge

Foran stejlepladsen ved Gambøts gamle fiskehytter, kan man se ind i Thurø Bund, der er en naturskabt havn. Det var her de store skibe i søfartens storhedstid tilbragte vinteren. Her lå ofte over 100 skonnerter tæt op ad hinanden. Nu om dage er naturhavnen et populært valgt blandt mange lystsejlere, der ankrer om for natten på stedet.

Syd for Smørmosen ligger Østerskoven, der strækker sig helt ud til vandet. Fredsskoven Grasten er den smukkkeste skov på øen med både løv- og grantræer. På sydsiden af skoven er der stejle lerskrænter ned mod vandet, ligesom der er en fin udsigt til Tåsinge og Langeland.

 

Udflugter nær Thurø

Naturen er det helt store trækplaster på Thurø. Er det ikke nok ligger Svendborg lige på den anden side af dæmningen. Den sydfynske hovedstad har hyggelige gader, torve og gårdmiljøer.  Men selvom Svendborg er en gammel by, er den ikke gået i stå. Der er et livligt miljø på havnen, spændende museer, teatre, cafeer og restauranter.

Et af de mest populære steder i Svendborg er byens naturhistoriske museum, Naturama, hvor man kan se en stor samling af udstoppede dyr. Dyrene stammer primært fra Arktis og Norden.  

Blot 20 kilometer nord for Svendborg ligger Egeskov Slot, der er den største turistattraktion på Fyn. Udover selve slottet og parken, er der på Egeskov en imponerende samling af veteranbiler, en udstilling om danskernes camping- og outdorliv, legepladser, labyrint og meget mere.

Svendborgsundbroen forbinder Svendborg med Tåsinge, som har en perlerække af udflugtsmål. Ambrosiusegen er et 400 år gammelt egetræ, der har en omkreds på 7 meter, mens det er 20 meter højt. Det var angiveligt har at digteren Ambrosius Stub, som var huspoet på Valdemars Slot, holdt af at sidde og skrive og læse.

Det nærliggende og meget smukke Valdemars Slot, der er et af landets største private slotsanlæg, er for tiden lukket for offentligheden.

Trækker fortiden har Tåsinge sin egen langdysse, Cape Høj, der er 36 meter lang, 7 meter bred og næsten halvanden meter høj. Højen er omkranset af 56 store randsten. Længere mod nord ligger den imponerende Ingers Høj, der er en af landets største gravhøje.  Romantiske sjæle kan besøge Sixtens Sparre og Elvira Madigans gravsted på Landet Kirkegård.

Attraktioner

H. C. Andersens Hus

H.C. Andersen Hus i Odense viser nye sider af H.C. Andersens store forfatterskab. Det ambitiøse museum er tegnet af den japanske arkitekt Kengo Kuma. Museumsbyggeriet dækker 5.600 kvadratmeter og rummer et børnehus og et underjordisk museum. Det lille gule hjørnehus i Munkemøllestræde, H. C. Andersens fødehjem, er en del af det nye museum.

Odense Zoo

Odense ZOO er én af Fyns mest besøgte attraktioner. I haven kommer man tæt på dyrerene og kan opleve dem i afslappede omgivelser.
Haven er bygget op omkring en række miljøer, som er bygget, så de virker så naturlige som muligt. Zoo har omkring 130 forskellige arter. Blandt andet kan man i haven opleve noget så usædvanligt som søkøer.

Egeskov Slot

Egeskov Slot, der ligger midt på Fyn, er en af Nordeuropas fineste renæssancebygninger. I dag kan man komme helt tæt på slottet, der byder på en af Danmarks smukkeste haver, en stor legeplads og flere udstillinger – blandet andet en med veteranbiler og motorcykler.

Bridgewalking

Bridgewalking er en oplevelse, der bringer dig tværs over Lillebælt og op i 60 meters højde på Den Gamle Lillebæltsbro. Turen går fra Middelfart til Fredericia, og den tager i alt et par timer.

Kunstmuseum Brandts

Den gamle klædefabrik Brandts i Odense er omdannet til Fyns største kunstmuseum. Brandts viser både klassisk, moderne og helt samtidig kunst.

Danmarks Jernbanemuseum

Midt i Odense ligger Danmarks Jernbanemuseum, der holder til i en gammel remisebygning. Der er 21 spor med ikoniske lokomotiver og vogne på museet.

Øhavsmuseet i Faaborg

Museet fokuserer især på istidslandskabets dannelse, landskabets kulturhistorie, samt kulturarven knyttet til købstadshistorie afsæt i Faaborg.

Naturama i Svendborg

Hos Naturama kommer man tæt på dyr som elge, moskusokser, hvalskeletter og fugle i et naturteater med lys, lyd og film.

CLAY Keramikmuseum Danmark

Keramikmuseet ved Middelfart er et af de førende museer for keramisk kunst, kunsthåndværk og design i Europa. Her kan man opleve alt fra særudstillinger med eksperimenterende samtidskeramik til historiske udstilling af porcelæn, fajance og stentøj.