Sommerhuse i Rudkøbing

Sommerhusudlejning i Rudkøbing - en dejlig ferie i sommerhus

Rudkøbing

Byferie med bademuligheder i naturskønne og historiske omgivelser. Det er hvad Langelands ”hovedstad” Rudkøbing har at byde på.

Generelt

Rudkøbing er den største by på Langeland. Den ligger på vestsiden af øen lige ud til Det Sydfynske Øhav. Det over 700 år gamle købstad har gamle, velbevarede huse, hyggelige brostensbelagte gader, shopping, restauranter og museer. Byen blev aldrig særlig stor, og efter 1920 stagnerede indbyggertallet stort set. Den begrænsede vækst betyder, at bykernen stadig har et præg af at være en autentisk gammel købstad.  Rudkøbing er kendt som byen, hvor H. C. Ørsted blev født. Den danske fysiker og kemiker Hans Christian Ørsted blev verdensberømt for opdagelsen af elektromagnetismen. I Rudkøbing finder man en udstilling om det berømte bysbarn. Bag udstillingen står H. C. Ørstedselskabet, der fortæller om Ørsteds liv, hans familie og hans mange opdagelser. På udstillingen er det muligt selv at eksperimentere med elektromagnetisme. 

Rudkøbing Havn er delt op i flere havne. Mod nord ligger den moderne og velbesøgte lystbådehavn. Fiskerihavnen ligger lidt længere mod syd og ved siden af den ligger industrihavnen.

De mange gæster og lokale på havneområdet bevirker, at der er en livlig stemning og mange aktiviteter i sommermånederne.

Aktivitetsmulighederne er mange på Langeland og omkring Rudkøbing. Man kan bade, windsurfe, dykke, fiske, vandre cykle og spille golf.

Stranden og naturen

Rudkøbings badeanstalt ligger i den sydlige ende af havnen. Den har åbent året rundt. Lige ved siden af badeanstalten ligger den lille men børnevenlige sandstrand, Bellevue Strand. Bliver det for småt kan man tage til den gode sandstrand ved Ristinge Strand på Sydlangeland eller vælge en af Langelands mange strande på øst- eller vestkysten.

Rudkøbing Vejle, der ligger lige ved siden af Rudkøbing Skov, er et engområde med et rigt fugleliv. Oprindeligt var Rudkøbing Vejle en fjord, hvor man kunne sejle ind og ankre op.   I Rudkøbing Skov er et veludbygget stinet, der leder gæster rundt i området. Skoven har en gammel del og en ny del, der blev plantet i 1992. Longelse Bondeskov, der ligger omkring 5 kilometer vest for Rudkøbing er en ”urørt skov”. Der er ikke blevet fældet træer i skoven siden 1940, og når et træ falder, får det lov at ligge.

På den nordlige del af Langeland er der flere fine skovområder, mens landskabet på den sydlige del af øen er mere kuperet.

Udflugter

Ristinge Klint på den sydlige del af Langeland er et imponerende syn. Klinten blev dannet for omkring 19.000 år siden. Der er gode muligheder for vandreture i det kuperede terræn, og der er chance for at finde fossiler i form af forstenede snegle og muslinger på stranden.

Et andet af øens fortidsminder er Hulbjerg Jættestue nær Bagenkop, hvor man kan kravle ind i gravkammeret.

Det lille vådområde Ristinge Nor ligger på den nordlige kyst på Ristinge Hale og er en vigtig lokation for vadefugle. Lidt syd for Ristinge ligger Tryggelev Nor, der er et af de mest fuglerige vådområder i Danmark. Hatbakkerne, der består over 1000 enkeltstående runde bakker, strækker sig over hele Syd- og Østlangeland.

Sydpå ligger Koldkrigsmuseum Langelandsfortet, der blev opført under den kolde krig i 50’erne. Fra fortet skulle man stå for den militære kommando over samt overvågningen af Østersøområdet. Langelandsfortet blev nedlagt i 1993 og har i dag en række permanente udstillinger og skiftende særudstillinger. Eksempelvis kan man på fortet se det sovjetiske kampfly MiG-23. Man kan også se det studie, Danmarks Radio skulle sende fra, hvis 3. Verdenskrig var brudt ud.

Bagenkop har ”Fiskeriets Hus”, hvor man i en simulator kan få lov at sejle en fiskekutter gennem Bagenkop Havn. Fiskeriets Hus fortæller fiskeriets historie, og hvordan erhvervet har udviklet sig frem til i dag.

Der er broforbindelse fra Langeland til Tåsinge, som derfor er et oplagt mål for en udflugt. Romantiske sjæle kan besøge Sixtens Sparre og Elvira Madigans gravsted på Landet Kirkegård. Eller smutte forbi det meget smukke Valdemars Slot, der er et af landets største private slotsanlæg. Det er for tiden lukket for offentligheden. Og fra Tåsinge er der ikke langt til hovedstaden i det Sydfynske Øhav, Svendborg.

Attraktioner:

Koldkrigsmuseum Langelandsfort

Langelandsfortet er i dag omdannet til et koldkrigsmuseum.  Den permanente udstilling fortæller historien om dengang verden var delt op i to. Udstillingen fortæller også, hvor stor den militære trussel var fra de gamle østlande.

Langelands Museum

Langelands Museum udstiller fund og genstande fra oldtiden op til nyere tid. Alle genstandene er fra museets arbejdsområde, som er Langeland og Strynø. Blandt andet kan man høre om en af verdenshistoriens første tandbehandlinger. For 3000 år siden blev en tand boret med et drilbor med flintesten.

Skovsgaard Museer

Skovsgaard Gods, der ligger på Sydlangeland, har to faste udstillinger samt skiftende kunstudstillinger. Den ene faste udstilling fortæller, hvordan godsejerne og hvordan tjenestefolkene levede deres liv.

I en af de gamle stalde udstiller ”Foreningen Langelands Traktor- og Maskinsamling” maskiner, som tidligere blev brugt i landbruget.

Tobaksladen

Mellem Tranekær og Rudkøbing ligger en tobakstørrelade, der er en af de få bevarede tørrelader fra 2. verdenskrig, hvor danske landmænd slog sig på avl af tobak.