Sommerhuse i Dageløkke

Sommerhusudlejning i Dageløkke - en dejlig ferie i sommerhus

Strand, vand, natur og en lille havn. Dageløkke på Langeland ligger fredsommeligt mellem Rudkøbing og Lohals.

Sommerhus Dageløkke

Mellem Rudkøbing og Lohals på Langelands vestkyst ligger ferieområdet Dageløkke. Her er en lille havn, et feriecenter og et sommerhusområde. Der er 20 kilometer ned til Rudkøbing, mens Lohals ligger 11 kilometer mod nord. Feriehusene ligger i skønne naturomgivelser tæt på vandet og på den hyggelige havn, hvor der både ligger små fiskerbåde og lystsejlere. Ved havnen i Dageløkke er der forskellige aktiviteter, og for børnene er der både indendørs og udendørs legepladser. Derudover er der minigolf-, tennis- samt badmintonbaner til rådighed.

Stranden og naturen

Den børnevenlige Dageløkke Strand er omkring 250 meter lang og varierer mellem fem og 50 meter i bredden. Der er fint sand på stranden og minimale mængder småsten.

Er vestenvinden for hård er der kun fem kilometer over til den østlige side af Langeland, hvor man ved Snøde/Hesselbjerg Strand kan bade i fred. Stranden her er en god og børnevenlig, og den ligger lige op til et flot grønt område.

Fra Dagløkke er der ikke langt til skovområderne på Nordlangeland. Omkring Lohals findes nogle af de mest spændende skove på Langeland. I Vestre Stigtehave, Bræmlevænge og Mørkholm er der afmærkede ruter, mens der i Vestervænge er en hundeskov.

I specielt Mørkholm og Bræmlevænge kan man holde udkik efter de sjældne sorte egern. I Danmark er det de røde egern, der fylder det meste. De røde og sorte egern kan parre sig med hinanden, og da den røde farve dominerer genetisk, forsvinder den sorte farve, hvis begge arter er til stede. Kun på en ø, hvor der ikke findes røde egern, kan den sorte variant overleve.

Og da der indtil for nyligt overhovedet ikke levede egern på Langeland, gik Danmarks Naturfredningsforening, Naturstyrelsen, Aarhus Universitet, Statens Naturhistoriske Museum og Langeland Kommune sammen om ”Projekt Sort Egern”. I 2011 blev 14 sorte egern udsat i skovene på Nordlangeland og året efter kom yderligere 13 dyr til. I dag lever der omkring 100 sorte egern i de nordlangelandske skove.

Aktivitetsmulighederne er mange på Langeland og ved Dageløkke. Man kan bade, windsurfe, dykke, fiske, vandre cykle og spille golf.

Udflugter

Medicinhaverne i Tranekær, der ligger på en skråning lige syd for Tranekær Slot, er en medicin-botanisk park. I haverne bliver der dyrket omkring 700 forskellige plantesorter, der er blevet brugt til medicinske formål. Haverne er inddelt i seks temaer efter forskellige kropsfunktioner: Haven for åndedræt og kredsløb. Haven for urin- og kønsveje. Haven for fordøjelse, stofskifte og ernæring. Haven for nervesystem og bevægeapparat. Haven for infektioner, der også rummer Hildegard af Bingens Have. Endelig kommer på et tidspunkt Haven for de fem sanser.

Tranekær Slotmølle. På bakken nord for Tranekær Slot har der i hundredvis af år stået en vindmølle. Den der står der nu er en hollandsk mølle bygget i 1846. Møllen blev i 2008 købt af Tranekær Slotsmøllelaug, som siden har vedligeholdt og drevet møllen. Om sommeren holder møllen åbent, og det er muligt at købe kaffe, sodavand og kage. På førstesalen af møllen er der et lille museum, hvor man kan læse om Tranekær Slotsmølle og andre møller. Hvis man er heldig, kan man se på, hvordan møllen maler korn til mel.

Ristinge med den hyggelige havn og Ristinge Klint. Ristinge Havn er den mindste på Langeland - og formentlig den hyggeligste. Ristinge Klint er et imponerende syn. Den er 2 kilometer lang og på det højeste sted rejser den sig 28 meter i vejret.

På Klintens højeste punkt ligger en af Langelands flotteste dysser, der blev bygget i bondestenalderen.

Ved Ristinge Nor ligger et andet fortidsminde, en langdysse med 4 kamre.

Et andet af øens fortidsminder er Hulbjerg Jættestue nær Bagenkop, hvor man kan kravle ind i gravkammeret.

Det lille vådområde Ristinge Nor ligger på den nordlige kyst på Ristinge Hale og er en vigtig lokation for vadefugle. Lidt syd for Ristinge ligger Tryggelev Nor, der er et af de mest fuglerige vådområder i Danmark. Hatbakkerne, der består over 1000 enkeltstående runde bakker, strækker sig over hele Syd- og Østlangeland

Den største by på Langeland er Rudkøbing. Den over 700 år gamle købstad har bevaret mange af de gamle huse, og i den historiske del af byen er små gader med brosten. Der er flere spisesteder i Rudkøbing og et godt museum med fokus på Langelands fortid. I Rudkøbing finder man også en udstilling om det berømte bysbarn, opdageren af elektromagnetismen H.C. Ørsted. Bag udstillingen står H. C. Ørstedselskabet, der fortæller om Ørsteds liv, hans familie og hans mange opdagelser. På udstillingen er det muligt selv at eksperimentere med elektromagnetisme. 

På den sydlige del af Langeland ligger Langelandsfortet, der blev opført under den kolde krig i 50’erne. Fra fortet skulle man stå for den militære kommando over samt overvågningen af Østersøområdet. Langelandsfortet blev nedlagt i 1993 og har i dag en række permanente udstillinger og skiftende særudstillinger. Eksempelvis kan man på fortet se det sovjetiske kampfly MiG-23. Man kan også se det studie, Danmarks Radio skulle sende fra, hvis 3. Verdenskrig var brudt ud.

Bagenkop har ”Fiskeriets Hus”, hvor man i en simulator kan få lov at sejle en fiskekutter gennem Bagenkop Havn. Fiskeriets Hus fortæller fiskeriets historie, og hvordan erhvervet har udviklet sig frem til i dag.

Der er broforbindelse fra Langeland til Tåsinge, som derfor er et oplagt mål for en udflugt. Romantiske sjæle kan besøge Sixtens Sparre og Elvira Madigans gravsted på Landet Kirkegård. Eller smutte forbi det meget smukke Valdemars Slot, der er et af landets største private slotsanlæg. Det er for tiden lukket for offentligheden. Og fra Tåsinge er der ikke langt til hovedstaden i det Sydfynske Øhav, Svendborg.

Attraktioner:

Koldkrigsmuseum Langelandsfort

Langelandsfortet er i dag omdannet til et koldkrigsmuseum.  Den permanente udstilling fortæller historien om dengang verden var delt op i to. Udstillingen fortæller også, hvor stor den militære trussel var fra de gamle østlande.

Langelands Museum

Langelands Museum udstiller fund og genstande fra oldtiden op til nyere tid. Alle genstandene er fra museets arbejdsområde, som er Langeland og Strynø. Blandt andet kan man høre om en af verdenshistoriens første tandbehandlinger. For 3000 år siden blev en tand boret med et drilbor med flintesten.

Skovsgaard Museer

Skovsgaard Gods, der ligger på Sydlangeland, har to faste udstillinger samt skiftende kunstudstillinger. Den ene faste udstilling fortæller, hvordan godsejerne og hvordan tjenestefolkene levede deres liv.

I en af de gamle stalde udstiller ”Foreningen Langelands Traktor- og Maskinsamling” maskiner, som tidligere blev brugt i landbruget.

Tobaksladen

Mellem Tranekær og Rudkøbing ligger en tobakstørrelade, der er en af de få bevarede tørrelader fra 2. verdenskrig, hvor danske landmænd slog sig på avl af tobak.