Sommerhuse i Udsholt Strand

Sommerhus Udsholt Strand - et klassisk sommerhusområde

Mellem de kendte nordsjællandske feriebyer Rågeleje og Gilleleje ligger sommerhusområdet Udsholt Strand. Her er skøn natur og en god strand. Lige ned til stranden ligger det fredede område Skibsredergrunden.

Udsholt ligger centralt i forhold til natur og attraktioner i Nordsjælland. De nærmeste lidt større byer er Helsinge og Gilleleje, men også byer som Hillerød og Helsingør ligger en halv time væk i bil.

Et sommerhus i Udsholt et godt valg naturelskere, for windsurfere, kajakroere og lystfiskere. De høje skrænter og de gunstige vindforhold lidt mod vest ved Rågeleje gør området til et sted for paragliders. Især området omkring Heatherhill er populært. Der er adskillige vandre- og cykelruter i nærheden sommerhusområdet. Golfspillere kan vælge mellem en række gode golfbaner i Nordsjælland - f.eks. i Asserbo, Helsinge, Gilleleje eller Hornbæk.

Udsholt Strand og natur

Udsholt Strand er en børnevenlig lang badestrand med fint sand og nogle områder med sten. I skolernes sommerferie er Nordsjællands Livredningstjeneste i dagtimerne til stede på en lang række af de nordsjællandske strande. Nær Udsholt gælder det strandene ved Rågeleje og Smidstrup.

Skibsredergrunden er det sted, hvor skibsreder A. P. Møller i sin tid havde sit sommerhus. I 1977 købte Frederiksborg Amt den 93.000 kvadratmeter store grund af Sally Anne McKinney Møller. Formålet var at udlægge grunden til et offentligt, rekreativt område. Grunden blev fredet i 1979, og i 1981 blev huset brændt ned som en del af en brandøvelse. Men man kan stadig finde spor efter den gamle skibsreders sommerhus på grunden.

Heatherhill ved Rågeleje er et åbent naturområde med græs- og lyngbevoksede bakker, der kan minde lidt om naturen i det skotske højland. På stedet vokser en række planter, som tidligere var almindelige ved den nordsjællandske kyst, men som er blevet fortrængt af sommerhusene.

Heatherhill er opkaldt efter den største ejendom i området, som var en sommerresidens for en velhavende engelsk direktør. Han var medvirkende til at sikre området mod udstykning lige efter 2. Verdenskrig. Det betød, at den specielle natur blev bevaret.

Danmarks største sø, Arresø, ligger sydvest for Udsholt, og stort ses lige ved siden af ligger den næststørste, Esrum Sø.  Mellem de to søer ligger Gribskov, der er Danmarks fjerdestørste og ældste store skov. Danmarks femtestørste skov, Tisvilde Hegn, ligger ved kysten sydvest for Udsholt Strand. Det er et gammelt plantageområde, der blev påbegyndt omkring år 1800 for at få styr på sandflugten. I Tisvilde Hegn kan man finde intet mindre end 59 gravhøje. I skoven kan man også finde resterne af landsbyen Torup, der blev dækket af flyvesand. Dele af landsbyen er siden blevet udgravet, og de udgravede gårdtomter er så velbevarede, at de giver et godt billede af, hvordan husene var indrettet i 1500-tallet.

Melby Overdrev mellem Liseleje og Tisvilde Hegn er den største hede på Sjælland og ét af de mest specielle naturområder i området. Forsvaret brugte på et tidspunkt heden som skydeterræn, og derfor er det ikke som mange andre hedeområder på i Nordsjælland bebygget med sommerhuse.

Udflugter nær Udsholt

Lige syd for Rågeleje ligger en af Sjællands smukkeste grupper af gravhøje, Maglehøjene. Der har tidligere ligget op mod 24 gravhøje i området, men tidens tand og intensiv pløjning har fjernet en del, så der i dag er omkring 10 gravhøje tilbage. Ingen af højene er blevet udgravet, så man ved ikke hvem eller hvad, der gemmer sig i højene.

Resterne af Asserbo Slot ligger som en idyllisk ruin i Asserbo Plantage. Stedet blev forladt i 1600-tallet, da den voldsomme sandflugt hærgede og drev indbyggerne i landsbyerne flugt. Herefter var Asserbo Slot efterladt til stenbrydere og flyvesandet.

På Arrenæs, der stikker ud i Arresø, ligger en anden historisk ruin. Det er resterne af Dronningholm Slot, som blev anlagt omkring år 1200. På et tidspunkt blev slottet forladt, og det fik lov til at forfalde. I 1933-39 udgravede Nationalmuseet, det der er tilbage af Dronningholm Slot.

Smidstrup Farmen, der ligger i nabolaget, er en besøgsgård, hvor det er muligt at komme tæt på forskellige danske dyr. Her er mulighed for at ride på en pony, lege på naturlegepladsen og spise sin medbragte mad.

Fredensborg Slot er dronningens mest benyttede residens. Der er adgang til slotshaven, der er et af Danmarks største historiske haveanlæg. En særlig oplevelse i haven er Nordmandshaven, der består af 70 skulpturer af norske og færøske bønder og fiskere. En del af slotshaven er forbeholdt kongefamilien, men i juli og første uge af august er haven åben for alle. 

Attraktioner nær Udsholt

Frederiksborg Slot

Frederiksborg Slot i Hillerød er bygget på tre små øer i Slotssøen. Inde på slottet fortælles 500 års Danmarkshistorie gennem malerier, møbler og kunsthåndværk.

Esrum Kloster

Esrum Kloster var munkeordenen cisterciensernes centrum i Danmark i 1100-tallet. I dag kan man på stedet blive klogere på, hvordan livet var i middelalderen, og på munkenes daglig.

Sandskulpturfestival Hundested

Sandskulpturfestival Hundested kan man se en række imponerende sandskulpturer, der er blevet skabt af en række forskellige sandkunstnere.

Kronborg Slot

Kronborg slot ved indsejlingen til Øresund er et af Nordeuropas betydeligste renæssanceslotte. Det er det mest kendte danske slot, da det spiller en vigtig rolle i William Shakespeares Hamlet.

M/S Museet for Søfart

M/S Museet for Søfart er placeret i Helsingør Skibsværfts gamle tørdok. Gennem søfarten er Danmark blevet bundet sammen med resten af verden. Det er en af de historier, der bliver fortalt på museet.

Louisiana

Louisiana Museum of Modern Art er et førende internationalt kunstmuseum, der ligger i Humlebæk i en smuk gammel park med panoramaudsigt over Øresund. Louisianas samling af moderne kunst er fra perioden 1945 og frem til i dag.

Willumsens Museum

Willumsens Museum i Frederikssund giver et indblik i J. F. Willumsens verden. Han var en ener og normbryder i dansk kunst og efterlod sig et væld af værker – dels fra egen hånd og dels fra sin store kunstsamling, som kan opleves på museet.

Jægerspris Slot

Det gamle jagtslot Jægerspris Slot blev Frederik VII og Grevinde Danners hjem. På museet kan man blandt andet se audienssalen, kongens arbejdsværelse, tårnværelset kongens store våbensamling, og grevindens kabinet med de smukke møbler. Stuerne på Jægerspris Slot er indrettet efter tidens smag og er det eneste sted i Danmark, hvor 1850’ernes boligindretning kan opleves i en helhed.