Sommerhuse i Lyngby, Thy

Sommerhusudlejning i Lyngby, Thy - dejlig ferie i sommerhus

Lyngby Strand, der ligger nord for Agger i Thy, kan tilbyde noget så usædvanligt som nærmest uendelig fred og ro. Her kan man vandre i timevis uden at støde på andre mennesker.

En udvandrer by

Fiskerlejet Lyngby midt i Nationalpark Thy opstod som beboelse i 1864. Her udvandrede seks fiskerfamilier fra Agger og slog sig ned på lyngsletten i Hvidbjerg Klit. Her sørgede klitterne for læ mod havet, og jorden kunne dyrkes.

Allerede i mellemkrigstiden begyndte de første turister at dukke op. Det var ikke de moderne bekvemmeligheder, der lokkede. Området fik først elektricitet i 1965.

I 70’erne blev byen ramt af begyndende fraflytning, og i dag er der ikke mange fastboende tilbage. De gamle fiskerhuse er i dag eftertragtede som sommerhuse.

Stranden og naturen

Stranden ved fiskerlejet Lyngby i Nationalpark Thy, er en af den slags strande, hvor badedyrene bør blive på land. Vandet bliver hurtigt dybt, og der kan være stærk strøm og hestehuller. Stranden består af både groft og fint sand. Den er cirka 500 meter lang på hver sin side af parkeringspladsen.

Lyngby er omkranset af store klitheder og er et godt sted at holde øje med rådyr og krondyr, der holder af at græsse mellem klitterne.

Udflugter

Den tyske hær anlagde i 1941 et kystbatteri i første klitrække et par kilometer nord for Lyngby. I begyndelsen var kanonerne placeret i åbne stillinger, men året efter begyndte man at opføre bunkers til kanonerne og til mandskabet. Resterne af bunkerne ligger i dag på stranden eller i vandet, men der er stadig spor efter arbejdet med byggeriet bag den første klitrække.

En tur rundt i resten af Nationalpark Thy skal man ikke snyde sig selv for. En af perlerne i nationalparken er Lodbjerg Fyr, som ligger for sig selv i et stort hede- og plantageområde.

Turen i tårnet kan efterfølges af en spadseretur på de omkringliggende klitheder. Nord for fyret ligger to smukke grupper med i alt ni gravhøje. Sydligt i nationalparken ligger Agger Tange, som er lidt af et eldorado for fugle, der her har adgang til det fredelige spisekammer i Limfjorden. Herfra er det også muligt tage med færgen ned til fiskerbyen Thyborøn.

Bade- og surfbyerne Vorupør og Klitmøller er spændende at kigge forbi, og trækker bylivet for alvor er det oplagt at besøge enten Hanstholm eller Thys ”hovedstad” Thisted, som har et godt handelsliv og glimrende kulturtilbud.

Attraktioner

Statens Museum for Kunst i Thy

Ved Doverodde ligger en lille afdeling af Statens Museum for Kunst. Statens Museum for Kunst i Thy er opfyldelsen af en drøm om at skabe en filial langt væk fra museet i København, der skulle bringe kunst og kunstneriske oplevelser ud til dem, der ikke har let adgang til museet i København.

Nordsø Akvariet i Vorupør

I Nordsø Akvariet kommer man helt tæt på livet under havets overflade i Nordsøen. Fiskene er bragt i land af lokale fiskere. I bassinerne er der over 70 forskellige slags fisk - eksempelvis hajer, torsk, rødspætter og ål. Der er også et rørebassin, hvor det er muligt at klappe små hajer og andre fisk.

Bunkermuseet ved Bulbjerg

Bunkeren ved Bulbjerg var en observationsbunker under 2. Verdenskrig. Den er i dag indrettet som et lille, gratis museum. Der er flere minder fra krigen i området. Eksempelvis er den spor efter mandskabsbunkere, fundamenter til maskingeværstillinger samt betonveje. Derudover er der en fremragende udsigt over havet fra den 47 meter høje kalkstensknude, der samtidig er Danmarks eneste fuglefjeld.

Bunkermuseet Hirtshals

Bunkermuseet, 10. batteri er Nordeuropas største befæstningsanlæg fra 2. Verdenskrig. Det blev bygget i 1941 og skulle sammen med et tvillingebatteri ved Kristiansand i Norge spærre indsejling til Skagerrak. Anlægget er på 2.500 kvadratmeter og flere af rummene er ført tilbage til deres oprindelige udseende.

Fjerritslev Bryggeri- og Egnsmuseum

Det bedst bevarede landbryggeri i Nordeuropa ligger i Fjerritslev. Det var her, at P. Kjeldgaard i slutningen af 1800-tallet byggede sit bryggeri, der var den eneste bygning i to etager på vejen mellem Aalborg og Thisted. Fjerritslev har siden 2019 kaldt sig Bryggerbyen.

Jespershus Blomsterpark

Skandinaviens største blomsterpark, Jespershus Blomsterpark, er fyldt med stauder, roser, sommerblomster, sukkulenter og kæmpestore blomsterfigurer. Men her er mere end blomster. Midt i parken ligger Piratlandet med masser af forlystelser. 6000 m2 er overdækket med zoo med Tarzansti, 4D-biograf og Jungledyret Hugoland.

Hjerl Hede Frilandsmuseum

Hjerl Hede er et frilandsmuseum ved Vinderup mellem Skive, Struer og Holstebro i Vestjylland. Museet har bevarede, rekonstruerede bygninger, historiske haver, og gamle husdyrracer. Hjerl Hede er en tidslomme, der viser, hvordan livet på landet var, dengang tipoldefar var dreng.