15 kilometer vest for Sønderborg og 16 kilometer fra grænsen til Tyskland ligger den hyggelige by Gråsten. Byen er bedst kendt for sit slot, Gråsten Slot, der er sommerresidens for den kongelige familie.
Store dele af året kan man besøge slotshaven, men når kongefamilien er på besøg, er området lukket for offentligheden.
Når slottet er beboet, bliver det bevogtet af livgarden. Hver dag er der vagtafløsning, som udgår fra Det Gule Palæ, hvor garden stilles op kl. ca. 11.30. Herefter marcherer garden gennem Gråsten via Borggade, Torvet og Slotsgade, hvor selve vagtafløsningen sker kl. 12.00.
Gråsten har andet og mere at byde på end slottet. Det er en gammel by med et godt handelsliv, smukke huse, et hyggeligt bymiljø og ikke mindst en charmerende lystbådehavn.
Der er ikke langt til ferieøen Als og til de interessante steder i Det historiske Grænseland, der dækker Sundeved, Broagerland og Gråsten.
Der er fine muligheder for at holde en aktiv ferie området omkring Gråsten. Der er vandre- og cykelruter gennem byerne, langs strandene og gennem skovene. Den kendte Gendarmsti, der starter ved Padborg, passerer lige forbi Gråsten på sin vej mod Sønderborg og Als.
Vandet omkring Gråsten er som skabt til windsurfing, havkajak og lystfiskeri. Er man til golf er der flere baner i området.
På begge sider af Gråsten er der børnevenlige badestrande. Sandstranden Fiskenæs Strand på halvøen Fiskenæs ligger tæt på centrum. Alnor Strandpark, der ligger 2 kilometer syd for Gråsten er en sandstrand, der er meget børnevenlig på grund af det lave vand. Stranden ved Rendbjerg, som ligger 4 kilometer fra Gråsten er en lille sandstrand med en badebro og en bådehavn. Derudover er der strande ved Marina Minde, Adsbøl Strand, Brændstoft Strand, Dalsgårde Strand, Rinkenæs Strand og Sandager Strand.
Landskabet er varieret med højdedrag ind mod land især omkring Gråsten. Gråstenskovene dækker omkring 700 hektar og er nogle af Danmarks smukkeste skove. De er kendt for deres meget gamle og høje bøgetræer. I skoven ligger Margrethe Sø, der er den største af prinsessesøerne. Den er kunstigt anlagt som karpedam i 1931.
Der er en afmærket vandrerute i Gråstenskovene på 6,5 km. Derudover går Gråstenstien igennem en del af skoven.
Sønderborg er den største by i Sønderjylland. Byen har en spændende historie, et godt shoppingmiljø og mange gode cafeer og restauranter.
På kirkegården ved Broager Kirke er der en mindehøj fra 1922 for 190 soldater fra Broagerland, der faldt i tysk tjeneste under 1. Verdenskrig. På kirkegården finder man ligeledes 300 krigergrave med faldne fra de slesvigske krige i 1848 og 1864.
Ved den lille fjordarm Nybøl Nor har en række store teglværker stadig har gang i produktionen af mursten. Nybøl Nor sti begynder ved Smølleled syd for Nybøl og går forbi teglværkerne.
På Historiecenter Dybbøl Banke får man fortalt historien om kampene ved Dybbøl og krigen i 1864.
Området, hvor historiecentret ligger, er en del af Nationalpark Dybbøl Skanser, der stammer tilbage fra 1924.
Ved Broager Vig ligger Cathrinesminde Teglværksmuseum, der er et af de få bevarede ringovnsteglværker i Danmark. Teglværket blev udnævnt til nationalt industriminde i 2007. Museet og landskabet omkring står som et minde om Flensborg Fjords historie som centrum for produktionen af tegl.
Ved indsejlingen til Alssund har Sønderborg Slot stået i omkring 800 år og har været centrum for mange begivenheder i Danmark og i grænselandet. Museets udstillinger beskriver blandt andet den nationale historie de seneste 200 år set med sønderjyske briller. Men man bliver også klogere på historien om Christian 2., der sad fanget på slottet i 17 år.
Universe er en naturvidenskabelig oplevelsespark, hvor man bliver klogere på naturvidenskab og teknologi gennem leg. Universe adskiller sig fra de fleste andre oplevelsesparker ved, at læring er det bærende element. Universe ønsker at skabe begejstring for naturvidenskab, teknologi og iværksætteri.
Frøslevlejren ved Padborg blev under besættelsen bygget som en interneringslejr for det tyske sikkerhedspolitis fanger i Danmark. I lejren sad flere tusinde danskere indespærret. Frøslevlejren er en af de bedst bevarede fangelejre fra 2. Verdenskrig.
Ajstrup, Alken, Amstrup, Andkær Vig, Bevtoft, Binderup, Bjolderup, Brunsnæs, Bryrup, Diernæs, Dyngby, Elvighøj, Flovt, Follerup, Frydenborg, Fynshav, Genner Strand, Grønninghoved, Gråsten, Hejlsminde, Hejsager, Hvidbjerg, Høruphav, Juelsminde, Kegnæs, Kelstrup, Kolding, Kollund, Købingsmark, Lavensby Strand, Loddenhøj, Lunderskov, Løjt, Mommark, Mørkholt, Norsminde, Nørre Kettingskov, Pårup/Silkeborg, Rendbjerg, Rinkenæs, Rude Strand, Ry, Rørbæk Sø, Saksild, Sandersvig, Silkeborg, Skanderborg, Skarrev, Skovmose, Skygge, Smedebæk, Sottrupskov, Sønderballe Hoved, Sønderby, Sønderhav, Truust, Varnæs, Vemmingbund, Vesterlund, Ørby Hage Strand, Aabenraa, Årø, Årøsund