Sommerhuse i Rømø, Havneby

Sommerhusudlejning i Rømø, Havneby - en dejlig ferie i sommerhus

På den sydlige del af Rømø ligger et hyggeligt sommerhusområdet ved Havneby. Sommerhusene ligger i et hedeområde, hvor der fra mange af husene er udsigt til enten Vadehavet eller Vesterhavet. Havneby er den største by på Rømø og har et godt handelsliv, samt flere cafeer og restauranter. På Havnen i Havneby er der en hyggelig stemning af ø-havn, og der er færgeforbindelse til den tyske Vadehavsø, Sild. Havneby ligger 8 kilometer syd for den dæmning, der forbinder Rømø med Jylland.

Naturen på Rømø indbyder til en aktiv ferie med vandre-, cykel eller rideture. Der er flere steder på øen, hvor man kan leje heste og cykler. For lystfiskerne er der muligheder langs stranden, på molerne ved Havneby eller i en af Rømøs put and take-søer. Golfspillere kan slå sig løs på golfbanen, der ligger på den sydlige del af øen.

I de kølige måneder er det oplagt at gå på østersjagt i vadehavet omkring Rømø. Der er østersbanker på den nordøstlige og sydøstlige side af Rømø, og har man ikke lyst til at gå på egen hånd, er det muligt at tilmelde sig en østerssafari. Sæsonen begynder som regel sidst i oktober og varer frem til slutningen af april.

Havneby strand og natur

Den østlige side af Rømø er ikke velegnet til badning, men der ligger en lille sandstrand ved Kromose, som egner sig til solbadning. Men mod vest ligger kilometerlange strande, der er blandt de bedste og bredeste sandstrande i Europa.

Lakolk Strand er en børnevenlig helt stenfri sandstrand med lavt vand, sandbund og klitter. Den er så bred, at der er god plads til både drageflyvning, windsurfere og ganske almindelige badegæster, der bare vil pjaske i vandkanten, lege i sandet og slappe af på stranden. Det er tilladt at køre i bil på stranden, men hold øje med tidevandet. Der er stor forskel på ebbe og flod, og to gange i døgnet skifter vandstanden markant.

Lige syd for Lakolk Strand ligger Rømø Sønderstrand, der bliver meget brugt til pladskrævende aktiviteter som blokart, strandsejlads, drageflyvning og ridning.

Den nordlige del af øen er præget af græsklædte klitter, lyngarealer, et rigt dyreliv og mange vandrestier. Helt mod nord er øen udlagt som fuglebeskyttelsesområde. Nordspidsen af øen er militært øvelsesområde, hvor der ikke er adgang. Også sæler holder til ved øen, og de senere år er flere kaskelothvaler strandet på Rømø.

Lige bag Havneby ligger Vråby Plantage, der er et smukt skovområde med bakker, stier, og ikke mindst det 18 meter høje udsigtspunkt Stagebjerg. Ved Bolilmark ligger det 19 meter høje Høstbjerg, hvorfra der på toppen er en fin udsigt over øen. Lidt syd for Kongsmark i Kirkeby Plantage ligger et andet højdepunkt, 20 meter høje Spidsbjerg, hvorfra der også er en forrygende udsigt over øen.

Der er flere hundeskove på Rømø, hvor hundene kan få lov at løbe frit. De ligger i Vråby Plantage, i Kirkeby Plantage og ved Lakolk.

Rømø er et barn af Vesterhavet, og det præger på alle måder landskabet og naturen. Rømø er 16 kilometer lang og 6 kilometer bred. Bag stranden mod vest ligger flere rækker med klitter, der inde på selve øen er bevoksede bakketoppe. Der ligger en del plantager især på den sydlige del af øen, hvor der er læ på de blæsende dage.

Rømø er en del af Vadehavet, der er et af verdens vigtigste vådområder, og det er optaget på Unescos verdensarvsliste. Hvert år passerer over 10 millioner fugle forbi Vadehavet, ligesom man i Vadehavet finder landets største bestand af spættet sæl.

Udflugter på og nær Rømø

Rømø har mange kunsthåndværkere, og på øen ligger flere gallerier, lysstøberier og keramikerværksteder.

Nationalmuseets Kommandørgård ved Toftum er fra 1746 og stammer tilbage fra den tid, hvor der blev tjent gode penge på hvalfangst. En kommandør var kaptajn på et hvalfangerskib, og det gav så godt, at der var råd til at bygge så flotte gårde som Kommandørgården.

Lidt nord for Kommandørgården – på Juvrevej 82 – kan man se et hegn, der er lavet af hvalben. Der var mangel på træ på Rømø, og derfor brugte man flere steder ben fra hvaler i stedet for.

Rømø Kirke blev bygget i 1200-tallet, men blev udvidet i 1600-1700-tallet, da velstanden på øen steg. Kirken er nok indviet til sømændenes skytshelgen Sct. Clemens. På kirkegården er en række spændende gravsten fra nogle af øens velstående kommandører.

Naturcenter Tønnisgård er bygget op omkring endnu en af de gamle kommandørgårde på Rømø. På den gamle gård er der en udstilling, der fortæller, hvordan Rømø blev skabt, hvordan rav blev dannet og hvilke dyr, der holder til på øen. Der er mulighed for at deltage i talrige aktiviteter med udgangspunkt i naturcentret.

Midt mellem dæmningen og stranden ligger Tvismark Plantage, der udover et rigt dyreliv også rummer omkring 15 af de 50 bunkere, der er tilbage på Rømø efter den tyske besættelse.

Kirkeby Plantage er den største af plantagerne på Rømø. Den er interessant, da den både rummer åbne områder med moser og strandeng. Midt i plantagen ligger en skovlegeplads.

Inde på fastlandet er det oplagt at besøge Skærbæk, hvor der er flere udmærkede aktivitetsmuligheder og restauranter.

Ellers er Danmarks ældste by Ribe et oplagt udflugtsmål, og det samme gælder den hyggelige handelsby og Danmarks ældste købstad, Tønder.

Attraktioner nær Rømø

Fiskeri- og Søfartsmuseet

Fiskeri- og Søfartsmuseet i Esbjerg er Danmarks museum for havet. Museet arbejder både med kultur- og naturhistorie, og samlingerne spænder fra fiskeredskaber til knogler fra hvaler.

Ribe VikingeCenter

Et besøg på Ribe VikingeCenter er en rejse over 1.300 år tilbage i tiden til dengang vikinger herskede i Ripa (Ribe).

Tirpitz

Museet Tirpitz ved Blåvand er bygget op omkring en gammel bunker, og har udstillinger om Atlanterhavsmuren, en ravsamling og om livet ved Danmarks vestkyst. Museet er tegnet af den verdensberømte arkitektgruppe BIG – Bjarke Ingels Group.

FLUGT

FLUGT – Refugee Museum of Denmark fortæller den universelle historie om fortæller den universelle historie om at være flygtning. Museet er bygget op om Oksbøl-lejren, der fra 1945-49 husede tusindvis af tyske flygtninge. Museet er tegnet af arkitektgruppen BIG – Bjarke Ingels Group.

LEGOLAND®

Forlystelsesparken LEGOLAND® ved Billund er det den største danske turistattraktion udenfor København.