Tæt på Hammershus på Bornholm ligger det lille fiskerleje Sandvig. Lige ved siden af ligger søsterbyen Allinge.
På den nordlige del af ferieøen Bornholm lige ud til Sandvigbugten ligger det gamle fiskerleje Sandvig. Det tidligere selvstændige fiskerleje er i dag smeltet sammen med søsterbyen Allinge lidt mod syd. I Sandvig er der en centralt placeret lille havn, som har en af øens bedste badestrande som nabo, et livligt bymiljø, smukke gamle huse og gode spisemuligheder.
Sandvig var sammen med Allinge det sted, hvor turismen først kom til Bornholm. Sammen med Allinge er Sandvig vært for det årlige politiske stævne Folkemødet, som løber af stablen i juni. Her mødes politikere med interesseorganisationer og politisk interesserede borgere.
Stranden ved Sandvig lever op til de to ord i byens navn – sand og vig. Området omkring Sandvig er præget af klipper, men stranden ved Sandvig er en dejlig, børnevenlig sandstrand. Stranden er den mest populære på Nordbornholm, og den er altid fuld af liv om sommeren.
Naturen på Bornholm er anderledes fra resten af Danmark. Lige nord for Sandvig ligger Hammerknuden, som er et stort naturområde med vandrestier og mange seværdigheder som Opalsøen, Hammersøen og Hammershus.
Midt på Bornholm ligger den store skov Almindingen. Her er der afmærkede stier gennem skoven, hvor det i dele af området er udsatte europæiske bisonokser, der står for naturplejen. Bornholms højeste punkt, Rytterknægten, ligger i Almindingen, hvor den troner med sine 162 meter.
Mellem Sandvig og Hammerknuden ligger Osandbugten, der er udgangspunkt for vandreruten Stenhuggerstien. Den 5,5 kilometer lange rundtur fører gæsterne rundt i et svært fremkommeligt terræn, hvor man kan se sporene efter den omfattende industri brydningen af granit var.
I århundreder var granit en af Bornholms helt store eksportvarer. Opalsøen på Hammerknuden er et af de steder, hvor man tydeligt kan se, at her er der blevet hugget granit. I dag er det tidligere stenbrud forvandlet til et flot naturområde, hvor man blandt andet finder Danmarks længste tovbane.
På Hammerknuden ligger også resterne af Solomons Kapel fra 1300-tallet, der var en kirke for områdets mange sildefiskere. Der er også to fyr på Hammerknuden, Hammeren fyr og Hammerodde fyr. Sidstnævnte er stadig i drift.
På Bornholms nordspids står Nordeuropa største borgruin, og Bornholms bedst besøgte seværdighed, Hammershus. Det menes at borgen stod færdig slutningen af 1200-tallet, og i mange år var Hammershus det sted, hvor øens skiftende magthavere holdt til. I 1743 blev stedet opgivet af magthaverne, og bornholmerne kunne frit hente sten fra den gamle borg, hvilket de gjorde. Derfor blev der mindre og mindre borg tilbage, indtil ruinerne blev fredet i 1882. Ved Hammershus er der et besøgscenter, hvor man får hele historien.
Moseløkken Stenbrudsmuseum på Hammerknuden er et af de få steder på Bornholm, hvor der indimellem brydes granit. Det var fra stenbruddet her, granitten til de berømte elefanter ved Carlsberg i København stammer. På museet kan man selv få lov at prøve at hugge granit og dermed få en fornemmelse af, hvordan det var at arbejde i stenbruddet i gamle dage. Området omkring stenbruddet er også populært blandt klatrere, der kan prøve sig af på de stejle klippevægge.
Rundkirkerne er Bornholms vartegn. Øen har fire af de syv rundkirker, der ligger i Danmark. De ligger i Østerlars, Olsker, Nylars og Nyker.
Blandt de populære attraktioner på Bornholm er Hammershus, der er Nordeuropas største borgruin. Udover selve ruinen og det nærliggende besøgscenter, er naturen omkring som skabt til vandreture.
Bornholm har også en forlystelsespark. Det er Brændesgårdshaven, der ligger tæt på Svaneke på den østlige del af øen. Det er en mindre og hyggelig forlystelsespark med vandland og zoo. Brændegårdshaven er Danmarks ældste legeland.
I Almindingen Skov kan man være så heldig at komme tæt på en europæisk bisonokse. Der går omkring 15 styk rundt i et indhegnet område af skoven, hvor de store dyr står for naturplejen.
Christansø er Nordens største søfæstning. Det er muligt at besøge de to hyggelige øer Christiansø og Frederiksø, der ligger omkring 20 kilometer nordøst for Bornholm, hvis man tager den lille færge fra Gudhjem. De to små øer er en del af ø-gruppen Ertholmene, der er ejet af den danske stat og hører under Forsvarsministeriet. Øerne er hjemsted for omkring 90 fastboende, mens der kigger godt 45.000 gæster forbi om året.
Bornholmertårnet på sydspidsen af Bornholm er et oplevelsescenter, hvor Forsvarets Efterretningstjeneste tidligere havde en lyttepost, der lyttede med på, hvad der foregik bag jerntæppet. I 1986 byggede man det store hvide tårn, hvor antenner og radar var installeret på toppen. Stedet lukkede ned i 2012 og blev siden ombygget til et oplevelsescenter. På toppen af Bornholmertårnet, der er 70 meter højt, finder man Bornholms bedste udsigt.
Beliggenheden af Bornholms Kunstmuseum er i sig selv forrygende. Det ligger lige ovenfor Helligdomsklipperne mellem de to østbornholmske byer Gudhjem og Tejn. Indenfor præsenteres kunst og kunsthåndværk med relation til Bornholm. Det er eksempelvis malerne Edvard Weie, Karl Isakson, Olaf Rude, Kræsten Iversen, Niels Lergaard og Oluf Høst.
NaturBornholm er et oplevelsescenter lige syd for Aakirkeby. Det er et aktivitetscenter, der gennem sine aktiviteter og udstillinger skal give oplevelser og samtidig øge interessen for og forståelsen af den bornholmske natur.
Bornholms Middelaldercenter mellem Østerlars og Gudhjem er et oplevelsescenter og frilandsmuseum med særligt fokus på middelalderen.