På FLUGT har maden taget smag af museet
Køkkenchefen på FLUGT – Refugee Museum of Denmark – har valgt, at maden på menuen er inspireret af retter fra flygtningenes hjemlande
Han kom på lidt af en opgave, Rasmus Pedersen, der er køkkenchef på Vardemuseerne, da han skulle beslutte, hvad der skulle serveres i cafeen på FLUGT – Refugee Museum of Denmark, der ligger i Oksbøl nær Blåvand og Vejers Strand.
- Jeg har været i restaurationsbranchen i snart 20 år, og én ting er at lave god mad og finde på et koncept til en butik, en restaurant eller en cafe. Men at prøve at finde en indgangsvinkel til, hvordan man kan få menuen i en cafe med ind i museumsverdenen, det var noget helt andet, fortæller Rasmus Pedersen.
Han valgte at tage udgangspunkt i begrebet integration. Noget vi i Danmark gennem årene ikke har haft nemt ved.
- Det er svært at integrere mennesker - det kræver et stort stykke arbejde, men det er supernemt at integrere mad. Derfor er alle retterne på FLUGT integrerede. Der er inspiration i vores retter fra de folkeslag, du møder på din vej gennem museet. Der er en rød tråd, så den oplevelse, du har på museet, den følger med ind i cafeen, fortsætter han.
- Hos os bliver smage og opskrifter fra udlandet blandet med de danske råvarer. Eksempelvis har jeg en frikadelle på menukortet, der tager udgangspunkt i den bosniske cevapcici (en stærkt krydret pølseformet farsfrikadelle). Det lam og det oksekød, der er i frikadellerne, får jeg ude fra Varde Ådal. Jeg har skåret nogle råvarer væk, som vi ikke har herhjemme og erstatte dem med noget, vi har, og som ligner. På den måde har vi integreret smagen af Bosnien i danske frikadeller.
- I sommer havde vi en vietnamesisk inspireret ret på menuen, hvor vi brugte vesterhavsfisk – rødspætter – som vi serverede med stegte løg, forårsløg, og ris der var smagt til med ingefær og chili. Vi fik alle de her vietnamesiske smage ind i retten kombineret med råvarer fra lokalområdet. Heldigvis virker det som om, publikum tager godt imod det. De har været meget begejstrede.
At råvarerne er danske og ikke mindst lokale er noget Rasmus Pedersen lægger stor vægt på. De tider, hvor cafeen på et museum blot serverede pølsemix og dyre kager er fortid. Langt de fleste museer har skruet ambitionsniveauet i vejret.
- Vi ligger i Vestjylland, og vi har meget fokus på at bruge lokale råvarer. Det ligger som standard hos os, at vi køber ind lokalt, og at vi bruger sæsonens råvarer. Vi har også valgt at sætte nogle kvadratmeter i køkkenet af til en lille bagerafdeling, så stort set alt det brød, vi serverer, er hjemmebagt, fortæller han.
Vardemuseernes store køkken ligger i forbindelse med FLUGT. Det er også her størstedelen af den mad, der bliver solgt på Tirpitz, bliver fremstillet. Det publikum, der kommer på FLUGT er ældre end det, der kommer på Tirpitz, hvor der er mange børnefamilier.
- Vi fandt ud af, at vi her på FLUGT kunne lave et helt andet menukort, for vi skulle tilgodese en anden slags gæster.
Rasmus Pedersen har i mange år arbejdet som kok flere steder i det syd- og sønderjyske. For ham har det været en skøn oplevelse at komme til et sted som Vardemuseerne, hvor der er ambitioner med den mad, der bliver serveret.
- Jeg elsker mit fag. Og jeg synes, det har været superspændende at komme fra restaurationsbranchen og over i museumsverdenen. Her kan jeg blive ved med at udvikle mig og lave alt det, jeg synes er sjovt, samtidig med at jeg slipper for nogle arbejdstider, der er næsten umulige at kombinere med et normalt familieliv, fortæller han.
FLUGT – Refugee Museum of Denmark er et internationalt museum der fortæller historier om flygtninge. I slutningen af Anden Verdenskrig flygtede mere end 250.000 civile tyskere til Danmark. I 1945 blev Danmarks største flygtningelejr etableret i Aal Plantage i Oksbøl. Den husede 35.000 flygtninge, da den var størst. Det er her, at FLUGT blev etableret.
Men flygtningestrømme er ikke kun et historisk fænomen. Verden oplever i disse år de største flygtningestrømme nogensinde. Derfor er det ikke kun tidligere tiders flygtninge, man møder i FLUGT. Det er også de flygtninge, der er kommet til Danmark i nyere tid fra blandt andre Vietnam, Ungarn, Afghanistan, Syrien og Ukraine.
FLUGT er tegnet af verdenskendte BIG – Bjarke Ingels Group og selve bygningen er en oplevelse i sig selv.
Her kan du leje sommerhuse i nærheden af FLUGT.