Ingeborg byggede slottet, der blev Ejnars eventyrlige hjem
Voergaard Slot i Vendsyssel står stadig, som da det blev bygget i 1500-tallet. I dag kan du besøge det herskabshjem, grev Ejnar Oberbech-Clausen indrettede i 1950’erne efter en eventyrlig livsbane, der førte ham fra jævne kår på Fyn til styrtende rigdom i Bordeaux
En kort køretur fra Østvendsyssels milde og børnevenlige strande troner Voergaard Slot, som det har gjort i mere end 430 år. Slottet står udvendigt akkurat som den dag i 1591, da adelskvinden Ingeborg Scheel tog det i brug – og ved samme lejlighed skubbede arkitekten i voldgraven, siger myten. På den måde sparede hun honoraret og sikrede sig, at han ikke kunne bygge noget tilsvarende.
Ingeborg Scheel var af fornem adelig familie, men som barnløs enke besluttede hun – i mangel af direkte arvinger - at sætte slottet som sit eftermæle. Det blev en pragtbygning med et væld af sandstensfigurer og en port, der oprindelig var bestemt for Frederiksborg Slot.
Pengene havde Ingeborg. Hun havde arvet fra både sin mand og sin mor og rådede over store dele af Vendsyssel med 300 gårde og 17 sogne under sig. Dertil kom vandmøller, glasværker og intensiv handel, så hendes formue voksede støt frem til hendes død i 1604.
Noget smukt eftermæle fik hun ikke. Hun blev husket som barsk bondeplager, og hun fandt næppe fred. I hvert fald gæster hun stadig slottet i nattetimerne – og måske også om dagen. Hvis du besøger Voergaard Slot, kan du være heldig (eller uheldig!) at møde hende.
Slottets historie blev omtumlet efter Ingeborgs tid, men i 1955 begyndte en ny storhedstid. Grev Ejnar Oberbech-Clausen vendte tilbage til Danmark efter 50 eventyrlige år i Frankrig og fyldte Voergaard med en enorm samling primært fransk kunst. Den dag i dag står indretningen, som han bestemte det.
Grev Ejnar var søn af en skovfoged på Fyn og som ung rejst til Frankrig for at uddanne sig inden for handel. Han blev ansat hos greven Chenu-Laffite, der drev tre vinslotte. Denne greve døde ung, et par år senere giftede Ejnar sig med enken, og parret skabte sammen en formue på vin og investeringer i ejendomme.
Grevinden døde under Anden Verdenskrig, og Oberbech-Clausen besluttede at tilbringe sin alderdom i Danmark. Det blev Voergaards store held. Han efterlod slottet til en familiefond, der fortsat driver det.
Voergaard Slot er åbent med daglige rundvisninger fra påske til efterårsferie, dog ikke alle dage i ydersæsonerne. Du kan også besøge den barske fangekælder Rosedonten eller gå en tur i den store og smukke slotspark.
Hver sommer - i uge 29 - summer hele parken af liv til Middelalderdage, og op mod jul emner slottet af højtid med julemarked og smukt pyntede lokaler.
I 2023 byder Voergaard Slot desuden på en særudstilling i Ridehallen: Kunstneren Jim Lyngvild har genskabt de russiske og franske kronjuveler, iscenesat med fokus på de stærke kvinder, der bar dem, deres afsæt og historie.
Voergaard Slot blev i 2018 kåret som ”Danmarks Smukkeste Herregård” efter en afstemning, som interesseorganisationen Historiske Huse stod bag. 17 danske herregårde var med i afstemningen, som omkring 10.000 deltog i. Voergaard Slot vandt efter et tæt opløb. Der var blot 30 stemmer mellem første- og andenpladsen , som tilfaldt Lynderupgård, der ligger ved Viborg, mens Ledreborg lidt udenfor Roskilde kom ind på tredjepladsen.
Vil du vide mere om Voergaard, bragte TV2Nord et større indslag ”Arven efter onkel Ejnar” - for et par år siden.
Her kan du finde et sommerhus i nærheden af Voergaard Slot.