Historisk ferie: Kom til åbent hus i vikingernes land
Sporene efter vikingetiden er nemme at få øje på en del steder i Danmark. Noget af det mest imponerende er de 5 store og næsten ens ringborge, der er placeret strategisk rundt om i landet. De 5 ringborge blev i efteråret 2023 optaget på UNESCO’s Verdensarvsliste
Har vikingekongen Regnar Lodbrog nogensinde været i nærheden af Hobro. Skulle nogen have glemt, hvem han er, så er han en af hovedpersonerne i den kendte tv-serie ”Vikings”. Og spørgsmålet dukker indimellem op, når udenlandske turister er på besøg et af de steder, der ligger i forbindelse med de danske ringborge fra vikingetiden.
Find et sommerhus tæt på vikingeborge
Anne Mette Gielsager, museumsinspektør på Vikingemuseet Fyrkat, der er en del af Nordjyske Museer, har flere gange måttet fortælle, at nej Regnar Lodbrog har aldrig været på ringborgen Fyrkat, selvom det ville være en rigtig god historie. For Regnar Lodbrog er en sagnfigur, der er stykket sammen af mange forskellige vikingekrigere.
- Nogle få gæster kommer med det indtryk, at når de har set det i fjernsynet, så er det også faktuelt rigtigt. De personer, der er med i ”Vikings”, har ikke nødvendigvis eksisteret og har heller ikke sagt og gjort, som de gør i serien, fortæller Anne Mette Gielsager, og understreger, at det er ret sjældent, der bliver spurgt til Regnar Lodbrog.
Hun bruger det meste af sin arbejdstid på den vikingegård, der er opført omkring en kilometer fra selve ringborgen. Her kan gæsterne på egen krop føle, lugte og smage på vikingetiden. Fra det tidlige forår til hen på efteråret er der aktiviteter på vikingegården, og der er gode chancer for at møde en viking under et besøg.
- Hos os får du et indtryk af, hvordan det var at være viking, siger Anne Mette Gielsager.
Og hvordan var deres liv så. Dybest set ikke så forskelligt fra vores liv, når man ser bort fra de mest oplagte forskelle som mobiltelefoner og elektrisk værktøj. De spiste heller ikke hverken kartofler, ris eller pasta. Det var kød samt korn i form af brød eller grød, der kom på bordet.
Maden smagte også af noget. I køkkenhaver fra vikingetiden er der fundet spor af hvidløg, koriander, sennepsfrø og peberrod.
- Vikingerne havde været bønder i mange hundrede år, og de dyrkede de samme fire kornarter, som vi kender i dag. De spiste deres husdyr, bl.a. køer, grise og ænder, og så var de meget lidt fedtforskrækkende. Men de havde heller ikke det samme stillesiddende arbejdsliv, som vi har i dag, fortæller Anne Mette Gielsager.
Når overraskelsen over, at så forskelligt var livet altså heller ikke, har lagt sig, bliver mange gæster imponerede over, hvor dygtige håndværkere vikingerne var. De kunne lave meget smukke smykker og pragtfulde klædedragter i fint vævet stof og i flotte farver med guldbroderi.
Fascinationen af vikingetiden, tror Anne Mette Gielsager, hænger sammen med, at det ”kun” er 1.000 år siden. Det er et spænd i tid, vi bedre kan overskue end afstanden til dengang stenaldermenneskene og bronzealdermenneskene levede.
Udover Fyrkat er de bedst bevarede ringborge Trelleborg ved Slagelse og Aggersborg nord for Løgstør. Borgring nær Køge blev først opdaget i 2014 – til gengæld er der i forbindelse med ringborgen ved at blive opført et imponerende besøgscenter. Den femte ringborg, Nonnebakken, lå midt i Odense, og af den er der ikke meget tilbage.
Det er muligt at kigge forbi både Fyrkat, Aggersborg, Trelleborg og Borgring året rundt. Men vil man have hele historien med, er der mest liv på de gamle vikingeborge i sommerhalvåret, hvor der bliver gjort meget ud af at vække historien om vikingerne til live.
Ringborgerne varierer i størrelse. Aggersborg var den største med 240 meter i indre diameter, de andre 4 havde en indre diameter på mellem 120 og 150 meter.
Ringborgerne er bygget efter samme geometriske princip med cirkulære palisadebeklædte voldanlæg med en voldgrav på ydersiden. Indenfor var borggården inddelt i 4 lige store felter, og der var plads til 4 store huse på hvert felt. I den noget større Aggersborg var der 12 huse på hvert af de 4 felter, så her var der i alt 48 store huse i den runde borggård.
Historien om de danske ringborge er så spændende, at de er blevet optaget på UNESCO’s Verdensarvsliste.
Her kan du kan læse mere om ringborgene