Sommerhus gemmer på en ganske særlig historie
Det er ikke ret mange sommerhuse, der har kælder – og da slet ikke en kælder, der har en fortid som en vigtig del af en radarstation fra 2. Verdenskrig
Ved første øjekast er der ikke meget, der adskiller sommerhuset lidt nord for Søndervig fra de andre sommerhuse i området. Det skulle da lige være den enestående beliggenhed på toppen af en klit, hvorfra, der er en fremragende udsigt over både Vesterhavet og klitlandskabet. Eller måske det udendørs spabad der er helt perfekt at slappe af i.
Men det er hverken udsigten eller vildmarksbadet, der for alvor får huset til at skille sig ud. Nærmest tværtimod. Vi skal nogle meter under jorden for at finde den del af huset, der er noget ganske særligt.
Det er ægteparret Bo og Else Pedersen fra Skive, der ejer sommerhuset. De købte det i slutningen af 2022 for dels selv at bruge det, dels for at leje det ud, når det alligevel står ledig. Så andre også får muligheden for at opleve huset samt for at fordybe sig i historien.
Det var de forrige ejere, der brugte masser af tid og energi på at få udgravet resterne af det, der engang var en tysk radarstation – i dag fungerer de omkring 80 underjordiske kvadratmeter som en noget anderledes aktivitetskælder med billard, bordtennis, dart og bordfodbold.
Det var bestemt ikke det, kælderen blev brugt til, da den blev bygget i 1943. Da blev kælderen brugt i arbejdet med at drive en af de 3 store radarstationer, der var blevet bygget i Søndervigområdet under 2. Verdenskrig, og hvorfra man kunne holde øje med bevægelser på havet og i luftrummet ved den jyske vestkyst.
Efter krigen blev radarstationen lukket og ribbet for alt af værdi. Det betød blandt andet, at den mange meter høje metalinstallation over jorden blev pillet ned og smeltet om.
Det var lidt sværere at gøre noget ved den uhyre solide betonkonstruktion under jorden. Den fik lov at ligge helt frem til begyndelsen af 00’erne, hvor der på toppen af klitten lige ved siden af blev bygget det nuværende sommerhus.
En del år efter, at huset var bygget, opstod ideen om at prøve at grave den gamle bunker ud. I arbejdet deltog blandt andet det lokale museum, som kvitterede med nogle forklarende skilte på dansk og tysk, der hænger på væggene. I dag er der ikke adgang til kælderen for andre end sommerhusets ejere og de gæster, der lejer det i en kortere eller længere periode.
- Vi har haft en del tyske gæster, som også synes det er en spændende historie, fortæller Bo Pedersen.
Han fortæller, at kælderen lægger op til nogle gode samtaler. Det er en hilsen fra fortiden, og en del af historien - om vi kan lide det eller ej.
I det daglige spekulerer Bo Pedersen ikke over, at kælderen ved sommerhuset, er en gammel bunker. Det vænner man sig hurtigt til. Og så er der en stor fordel ved, at den ligger så dybt under jorden.
- Temperaturen er den samme dernede året rundt, så om vinteren føles den lun, mens den på en varm sommerdag føles dejlig sval, fortæller han.