Fra Nordjyske Stiftstidende: Ægtepar forærer en million væk - men hvem skal have den?
Når fonden bag Sol og Strand uddeler en million kroner til velgørenhed, involverer de i år ejerne og lejerne af husene
JAMMERBUGT: Når du lejer et sommerhus, tænker du næppe ret meget over, hvor pengene egentlig ender.
Jo, ejeren af huset skal naturligvis have sin bid af kagen, men overskuddet hos udlejningsbureauet havner også et sted. Og er ferien booket gennem nordjyske Sol og Strand, går størstedelen ned i pengekassen hos den velgørende fond, der siden 2019 har været hovedaktionær i virksomheden.
"Fonden Sol og Strand ved Margit og Kjeld" er opkaldt efter sommerhusfirmaets stiftere, der forrige år gav størstedelen af deres livsværk væk - for nu at uddele en del af overskuddet hvert år til velgørende formål.
- Det er skønt at tænke på, at de penge, der kommer ud af det, vi har skabt, gør godt gavn, siger Margit Andersen, der startede Sol og Strand tilbage i 1979 sammen med sin mand.
De har flere gange fået tilbuddet om at sælge til kapitalfonde ligesom flere af konkurrenter, men har hver gang sagt nej.
Penge - eller mønter, som Kjeld Andersen konsekvent siger - har de ikke brug for flere af.
- Vi har fået nok, så derfor vil vi hellere give det fremtidige overskud til dem, der har behov, forklarer Margit.
Fra lokalt til globalt
Den første udlodning fra fonden fandt sted i december 2020 – hvor 10 humanitære foreninger blev udvalgt med et særligt blik for, hvad Margit og Kjeld Andersen havde af drømme, da de overdrog ejerskabet af Sol og Strand Feriehusudlejning A/S til fonden i 2019.
De ti udvalgte foreninger spændte bredt fra det lokale Skovsgård Hotel over forskellige foreninger indenfor psykiatri og børn og unges trivsel til de globale Læger Uden Grænser. De ti modtog hver 100.000 kroner.
Fra 2023 er det planen, at donationerne vil stige, men de første tre år er der en million at give ud af hvert år.
I år har de valgt at spørge Sol og Strands danske og udenlandske feriegæster i 2021, ejerne af de sommerhuse, der udlejes gennem Sol og Strand, samt selskabets ansatte om, hvilke områder de vil foreslå, at fonden betænker med støtte.
- Hvordan i al verden beslutter man år efter år, hvem der skal have de millioner? Der synes vi egentlig, at det er fornuftigt og ordentlig at spørge dem, der har skabt overskuddet, forklarer Kjeld.
Selvom parret altid har haft nok at se til med deres virksomhed, har de prioriteret at rejse og opleve nye steder, kulturer og mennesker - og udover at tage gode ideer med hjem til Sol og Strand, har rejserne kun givet dem endnu mere lyst til at hjælpe.
- Vi har rejst i godt 100 lande og vi har kun mødt venlige mennesker, lyder det fra Kjeld, der straks bakkes op af sin kone.
- Hvis man selv opfører sig ordentligt, har et positivt sind og respekterer kulturen, der hvor man er, så møder man kun venlighed ude i verden, siger Margit.
Håber på endnu større overskud
Selv hvis man ikke får nogen glæde i at hjælpe andre i sig selv, mener de at det humanitære arbejde giver god mening i et større perspektiv.
- Hvis man bruger lidt penge på at hjælpe, der hvor der er behov, så er det en god måde at bekæmpe krige og andet utøj på, mener Kjeld.
Det er de nordjyske mangemillionærers håb, at både firmaet og fonden ikke bare vil leve videre lang tid, efter de selv er borte, men også blive ved med at vokse sig større.
- Hvis kollegerne i Sol og Strand gør det ordentlig – også når vi ikke er her mere – så har vi forhåbentligt lagt en mursten til noget fornuftigt, siger Kjeld med et smil.
Nok runder han snart de 80 og er officielt gået på pension, men tankerne om virksomhedens vækst har han svært ved at lægge fra sig.
- Hvis der kommer flere huse, flere lejere og deraf et større overskud, så bliver der endnu flere penge at dele ud, også når vi ikke er her mere.
Fonden Sol og Strand ved Margit og Kjeld var åben for ansøgninger i september. Feriegæster, husejere og ansatte i Sol og Strand var inviteret til at deltage i meningsmålingerne i samme tidsrum.
Nu bearbejder fondens bestyrelse ansøgningerne med inspiration fra meningsmålingerne kombineret med egne idéer og vurderinger, før den endelige udlodning fra fonden sker i december.
Fra Nordjyske Stiftstidende